Az ETV célja a kockázatok csökkentése mellett az új technológiákat először megvásárlók és a technológiákba befektetők bizalmának növelése, mindezt pedig a teljesítményre vonatkozó megbízható és tudományosan megalapozott információk biztosításával igyekszik elérni.

Az  EU Öko-innovációs Cselekvési tervéhez (Eco-AP) kapcsolódó kezdeményezés, az ETV segít megoldani azt a problémát, hogy sok környezetkímélő technológiai megoldás nehezen jut el a piacra az innováció iránti bizalmatlanság, illetve a technológia ismertségének hiánya miatt. Az eljárásnak köszönhetően a gyártók egy harmadik fél által kiadott hitelesítési nyilatkozattal bizonyíthatják a technológia paramétereire, teljesítményére vonatkozóan általuk megadott információk helyességét, az egyes technológiák vásárlói pedig könnyebben megtalálhatják azokat az innovációs megoldásokat, amelyekre a leginkább szükségük van. A program keretében három területen indultak környezetvédelmi technológiák hitelesítését szolgáló minta-programok: 

  • a víztisztítás és annak ellenőrzése;
  • anyagok, hulladék és erőforrások; valamint
  • energetikai technológiák.

A minta-projektek már sikeresen lezárultak, így az ETV rendszer hamarosan megkezdi működését ezeken a szakterületeken. A későbbiekben a programba újabb szakterületek fognak bekapcsolódni (pl. a légszennyezés).

Az ETV-t bemutató szórólap magyar nyelven is letölthető.

Az ETV honlapon elérhetőek angol nyelven a legfrissebb információk, letölthetőek a kapcsolódó dokumentumok.