Az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága 2006. óta évente két alkalommal rendezi meg az Európai Öko-innovációs Fórumot. A Fórum lehetőséget biztosít az üzleti szféra, a finanszírozás és a releváns technológia területek képviselőinek a vélemény és tapasztalatcserére, a közös gondolkodásra.

A Fórumot az EcoAP-t megelőző és megalapozó Környezettechnológiai Cselevési Terv (ETAP) hozta létre és tette rendszeres eseménnyé. Az új EcoAP a Fórum eredeti célját megerősítve folytatja az eseménysorozatot, azzal a különbséggel, hogy az üzleti oldalra, különösen a kkv-kra helyezi a hangsúlyt. 

A Fórumokon a kutatók, az ipar, a befektetők, a civil szervezetek, a környezetvédelmi politika képviselői közösen tárgyalják meg és tesznek javaslatot a döntéshozók számára az öko-innováció stratégiai irányaira, gazdasági, finanszírozási, társadalmi problémáinak megoldására vonatkozóan. A Fórum egyedülálló lehetőség az érintett felek számára a jövőbeni célok és konkrét stratégiák megfogalmazásához.

Az V. Európai Öko-innovációs Fórum Budapesten került megrendezésre. A. Fórum témája az „Emerging Technologies for Eco-Innovation" (Kibontakozó új technológiák az öko-innovációban) volt, kiemelten a biotechnológia, nanotechnológia, információs technológia, robottechnika, stb. A Fórumon elfogadott ajánlások, következtetések az ETAP honlapon megtalálhatóak.