Elindult a „Horizont 2020” keretprogram – 15 milliárd euró hívható le az első két évben

Publikálva: 2013. december 16.

Az Európai Bizottság a december 11-én tette közzé az első projektfelhívásokat az Európai Unió 80 milliárd EUR költségvetéssel rendelkező kutatási és innovációs programjának, a „Horizont 2020”-nak a keretében.

A legtöbb 2014-es költségvetésű pályázati felhívásra már lehet jelentkezni, de az év folyamán még több kiírás várható. Csak a 2014. évi pályázati felhívásokra elkülönített keret körülbelül 7,8 milliárd EUR-ra tehető – a finanszírozás pedig a „Horizont 2020” három fő pillérére összpontosul majd:

Kiváló tudomány: mintegy 3 milliárd EUR, amelyből az Európai Kutatási Tanácson keresztül 1,7 milliárd EUR a legkiválóbb tudósok támogatását szolgálja, 800 millió EUR-t pedig a fiatal kutatók Marie Skłodowska-Curie-ösztöndíjaira fordítanak.

Ipari vezető szerep: 1,8 milliárd EUR Európa ipari vezető szerepének megerősítésére többek között az IKT, a nanotechnológiák, a fejlett gyártási technológiák, a robotika, a biotechnológia és az űrkutatás területén.

Társadalmi kihívások: 2,8 milliárd EUR az olyan innovatív projektek számára, amelyek a „Horizont 2020” keretprogramban meghatározott hét társadalmi kihívás megoldására irányulnak, nevezetesen az egészség; a mezőgazdaság, a tengergazdálkodás és a biogazdaság; az energia; a közlekedés; az éghajlat-politika, a környezet, a forráshatékonyság és a nyersanyagok; a reflektív társadalmak és a biztonság területén.

 A pályázati felhívásokról a további információk a Horizon 2020 oldalon érhetőek el.

Menü

Környezettechnológia, ökoinnováció

Navigáció