Gondolkodjunk felelősen: számoljuk ki az ökológiai lábnyomunkat!

Publikálva: 2014. március 21.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia célkitűzése szerint a jövőben a környezeti ártalmak csökkentésében a lakosság és vállalkozások szerepe erősödni fog, mivel növekszik az egyéni és társadalmi felelősség-vállalás és a mértékletesség elfogadottsága az erőforrások felhasználásában. Ennek megvalósítása érdekében alapvető feladat a társadalom tájékoztatása és a környezettudatosság növelése, a fogyasztók és piaci szereplők szemléletének és gyakorlatának megváltoztatása, a fenntartható fogyasztás és termelés megismertetése és elterjesztése.

 A környezettudatosság elősegítése érdekében az alábbi, Kormánytól független honlapokat ajánljuk az érdeklődők számára

 http://www.kothalo.hu/labnyom/

A KÖVET Egyesület és a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (Kötháló) által készített oldal egy átlagpolgár feltételezhető fogyasztási szokásainak átszámolási metodikájával készült (lakás, étkezés, közlekedés, beszerzés-vásárlás, hulladék).

 http://footprint.wwf.org.uk/

Általános környezeti lábnyom számítására van lehetőség a WWF oldalán az élelmiszer-fogyasztás, háztartás, utazás és termékek vásárlásán/használatán keresztül. A kérdőív kitöltése 5 percet vesz igénybe, és számos mutatót figyelembe vesz.

http://www.myfootprint.org/

Az „Én Lábnyomom” oldalán szintén térségek alapján lehet kiszámítani a lábnyomot, itt viszont már hazánkat is kiválaszthatjuk a menüben. Véleményünk szerint ez a weboldal biztosítja a legátfogóbb számítási módszert.

Menü

Környezettechnológia, ökoinnováció

Navigáció