EU Környezettechnológiai Cselekvési Terv - ETAP


A környezettechnológiák fejlesztését, széleskörű alkalmazását akadályozó tényezők feltárása után a Bizottság 2004. január 28-án kiadta „A fenntartható fejlődést ösztönző technológiák: Környezettechnológiai Cselekvési Terv az Európai Unió számára” című Közleményt.

A Környezettechnológia Cselekvési Terv a környezet hatékonyabb védelmét, a versenyképesség, és a foglalkoztatottság javítását tűzte ki célul és meghatározta a célok eléréséhez szükséges intézkedéscsoportokat: a kutatástól a piacig tartó folyamat elősegítését, a piaci környezet javítását, globális akciókat.

A Környezettechnológiai Cselekvési Tervben megfogalmazott 25 részletes intézkedési javaslat célja a környezetbarát technológiák elterjedését akadályozó pénzügyi, gazdasági és intézményes akadályok lebontásának felgyorsítása, a technológiák piaci elterjedésének növelése volt, a pénzügyi források mozgósítása és egyéb intézkedések annak érdekében, hogy a környezetvédelmi technológiákkal foglalkozó üzleti vállalkozások számára piaci lehetőségeket teremtsenek.

Az ETAP eredményeinek záróértékelésére 2009-ben került sor. A tapasztalatokra alapozva készült el az ETAP folytatásának tekinthető Ökoinnovációs Cselekvési Terv.

Menü

Környezettechnológia, ökoinnováció

Navigáció